miercuri, 16 martie 2022

Ma mananca, ma mananca rau, trebuie sa vi-o spun!

 Indiferent cum se termina mult visata de Putin, „operatiune militara speciala” in Ucraina, Rusia s-a facut de cacat pentru urmatoarea suta de ani!

Si asta vi-o spune unul care, vroia, nu vroia, se trezea dimineata si la Radio Romania era emisiunea „Sa invatam limba rusa cantand”.
Si acuma ma descopar ca fredonez „Serile la Moscova”. O melodie de altfel frumoasa, si melodioasa, ca si limba rusa.
Am crescut cu URSS „e mare si tare”, locomotiva a fost inventata de „Locotimov” (pe bune), si orice insemna ceva in stiinta si tehnica fusese inventat de rusi. Totul era facut sau inventat in URSS, iar Occidentul nici nu exista.
Dar exista Securitatea, Ceka si urmasa ei KGB-ul.
-„Fiule sa-ti ti gura, sa nu stie nimeni ce vorbim in casa.”
Occidentul a fost inventat mai tarziu, cand am vazut ca unii fumau Kent, iar eu fumam Carpati, si inca erau Carpati mangliti de la tata.
Prima mea „Istorie a artelor” a fost a sovieticului Mihail Alpatov si ani de zile am umblat dupa volumul 2, pana am descoperit ca exista si Elie Faure.
Si Istoria arhitecturii a lui Curinski Vorona.
Dar existau si alte carti, multe carti, CARTILE OCCIDENTALE!
Familia nu avea nici dosar si nici origini sanatoase, dar de 3 generatii manca carte pe paine, asa ca pana la urma, in plina epoca socialista, acasa au inceput sa apara, ba un numar din Science & Vie, ba un American Scientific, ba un buletin Agerpres cu circulatie „interna”, iar eu descopeream ca lumea este mult mai intinsa decat in „Pe Donul linistit” al lui Mihail Șolohov.
Recunosc, cartea m-a marcat, aveam 13-14 ani cand am citit-o.
Lumea era mare, mult mai mare decat de la Bucuresti pana la Vladivostok, si multe minuni pe care eu nu le intelegeam se intamplau in ea.
Mult mai tarziu am descoperit „Onze Mille verge” a lui Apolinaire si peregrinarea de la ambasada Serbiei la Bucuresti, pana la Vladivostok, a unui Don Juan modern. 🙂
„- Tovarase Gheorghe Bibicescu (amic cu tata, fost campion la categoria musca, fost puscarias politic, si mare expert naval in port la Constanta, pe bune), de ce cumpara englezii aspiratoare „Record” din Romania, ca sunt proaste, iar ultima data l-am reparat eu, la 15 ani, pe al nostru.
– Bravo, asa sa faci, repara tot ce poti, iar englezii le cumpara de ieftine. Acolo le zice Ayax, iar o piata care se RESPECTA trebuie sa aibe si marfa de 1 lira si marfa de 100 de lire.
Aspiratorul romanesc se vinde in UK cu o lira, pentru ca este foarte bun, asa cum ai constatat si tu !”
Apoi am aflat ca industria romaneasca o sa fabrice radiouri minuscule (aveam un dulap numit Opera, cu lampi, care ocupa o masa intreaga) radiouri „cu tranzistori”, model japonez si mi-am donat cei 700 lei economisiti in ani de zile, ca sa-i puna mama langa alti 700 si sa cumpere un „tranzistor” Mamaia.
Eu eram curios cat de repede se va defecta. Apoi am aflat ca ala al nostru fusese doar montat la „Electronica” si ca era de fapt o japonezarie de la National Panasonic. (nu stiam ce e aia)
L-a aruncat mama 30 de ani mai tarziu, inca mergand.
Timpul trecea si noi evoluasem. Din cand in cand cumparam, pe usa din spate, de la Comturist. Magazinul ala de era doar pentru inaltii activisti de stat si de partid si cate o data, doar din greseala, si pentru turistii straini. 🙂
Acuma eram din nou boieri, aveam un boom-box JVS, un radio casetofon care te scotea din casa daca il dadeai la maxim.
Recunosc, am fost un privilegiat.
De mic copil am avut acces la posibilitatea de a face diferenta intre marfa occidentala si cea „socialista”.
Dumnezeu sa-l tina pe „tovarasul Bibicescu” cu pixurile lui Bic, cu guma de mestecat americana si cu cartile lui de comert maritim la care lucra cu tata, noptile. Acum are strada in Turnu Severin, in centru, ca stiu aia de ce.
Da, aspiratoarele rusesti, alea Buran, erau mult mai bune decat Recordul romanesc, dar atata.
Frigiderele Zil erau mai bune decat Framul, iar masina de spalat rufe yugoslava era automata, nu manuala ca cea romaneasca. Basca, a mers 7 ani.
Acuma am una occidentala care merge de 15 ani si cand am reusit s-o blochez, l-a apucat rasul pe ala de la service.
„-Beree domnu arhitect, nu vin, nu vin domne, pentru ca astea nu se strica! Scoate-o din priza, las-o 10 minute si porneste-o din nou. Si ne mai vedem peste 15 ani!”
Au trecut 10 ani de atunci.
In ciuda premizelor n-am ajuns rusofil ca diversi tembeli care bantuie aici pe Facebook, ca asa le-a ordonat Kremlinul. Sau pentru ca „se poarta”.
In deplina cunostinta de cauza si in deplinatatea facultatilor intelectuale (inca in deplina posesie, cat o mai da Dumnezeu) declar ca iubesc Rusia, in special rusoaicele (deh obiceiuri proaste deprinse in tinerete), si admir cultura rusa!
Au domne, au rusii cultura CACALAU!
Numai prostii o pot ignora.
De la literatura, la muzica, la pictura si la ce mai vreti voi, Rusia este plina de monumente ale geniului uman.
Pana la politica si libertatile omului.
Aici sunt deficitari de 1.000 de ani.
Si ca s-o spun si pe-a dreapta, si americanii sunt de cacat, cu toata democratia lor.
Dar … cum nu suntem in Rai, sa judecam Ingerii, Arhanghelii si Sfintii, alegem, si ne alegem si noi, cu ce putem, aici pe Pamant.
Asa ca intre dementul de Putin si ramolitul de Biden, il aleg pe ultimul.
Il aleg pe ultimul, pentru ca imi da voie sa-l fac bosorog ramolit si impotent!
Imi da voie sa-l fac bou cu tzate, pentru ca sta toata ziua langa camila si nu se suie pe ea.
Auzi mai scopitule, mute-ooo ma, …….. poare iti mai revigorezi neuronii.
Hai sa va vad „moscovitilor”, adica asa cum le ziceau unii alaora de se inchinau la Inalta Poarta turceasca, si ridicau coada, …. sa va vad „turcitilor”, sa va vad „moscovitilor”, care aveti curajul sa-i ziceti public lui Putin „Huoooo …. canceros drogat si dement, care esti tu!”?
Pentru ca numai un dezaxat isi putea inchipui ca ocupa Ucraina in 3 zile si tot restul lumii o sa-l felicite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu