joi, 7 iulie 2022

Sa ma mut in mizda pasii de seceta ...

 Sa ma mut in mizda pasii de seceta, ca de 33 de ani doar asta aud: seceta si nu avem irigatii!

Apoi se scumpeste painea!
N-am fost niciodata in Nadlac, am fost insa intr-o multime de alte locuri din tara asta, asa ca pot sa-mi imaginez foarte bine, ce si cum.
Acum 33 de ani, cand s-a lamurit ca "Revolutia tine", ca Ceausescu a fost executat, domnii tarani au navalit pe ogoare si s-au dedat la ocupatia traditionala din ultimii 50 de ani: adica s-au pus pe furat.
Ca din ce primeai pe un an de munca la CAP, nici macar sa mori de foame nu puteai.
Asa cum ii spunea unei colege arhitecte, taranca servitoare amgajata pentru maica-sa: vineri era ocupata si nu putea veni la batrana, ca era de rand la furat!
Ati citit bine, "DE RAND LA FURAT!"
Macar un lucru trebuie constatat si apreciat, romanul este o persoana organizata. Satele se organizau pe strazi, pe familii si pe zile: cine si cand fura de pe ogoarele CAP.
Asa si la Nadlac, ca in toata tara, de la tevi si pana la caramizile din care era facuta statia de pompare, totul a fost demontat si furat.
Si adio itigatii !
N-a fost razboi, n-au venit americanii, n-au venit rusii, chinezii sau extraterestrii, sa ne lase fara apa pe ogoare, NE-AM LASAT SINGURI!
Iar pe proaspat instalatii guvernanti, nici in cur nu i-a durut, ca doar nu erau sa aresteze mii de tarani ca la 1907.
Si a continuat sa-i doara pana acuma, cand a inceput sa bantuie FOAMETEA MONDIALA, si nu e nimeni capabil sa-i zica hussssti!
Sa nu uit, ma laudam si eu in tineretea mea revolutionara, ca am proiectat 5 ferme de vaci "in stabulatie libera", chestie facuta in premiera pe judet si mare mandrie locala in Ialomita anilor 75-80.
Una era la Lehliu Gara, intr-o curba a soselei, pe un deal ... mic.
Am trecut intamplator pe acolo prin anii 2010 si am vazut de la distanta stalpii de B.A. ai halelor. Atata ramasese din mandretea de ferma de 720 de capete.
- Nu vrei sa ne oprim, ma intreba ....
- Nu, da-i bataie, ca ma enervez degeaba si mergem la distractie.
Acuma la Nadlac este o bucurie a culorilor si a contrastelor.
De o parte a granitei, adica la noi, aia care si-au facut ferme cu ce-au furat in 1989, au bagat plugurile si ara tot, ca nu se mai face nimic, totul este o uscatura, numai buna sa-i dai foc de oftica, dupa ce-ai platit popa sa faca o slujba pentru ploaie, pe aratura.
Totul in privirile extaziate ale unei cohorte de muieri proaste, betive si cu burta la gura, care fac cruci si bat matanii cu duiumul.
Iar seara, noii chiaburi rosii in obrajori, precum trandafirii, injura guvernul ca nu face irigatii, dau interviuri la televiziuni de cacat si scriu petitii sa vina Daia sa le faca ...ceva. Sa vina macar cu oaiaa ...
De celalta parte a granitei, ungurii uda culturile cu apa cumparata din Romania! De cealalta parte a granitei este gradina Edenului, verde si cu lanurile pana la brau!
Adica cam ca in pozele astea doua, de mai jos.
Alooo .... sa vina Guvernul, sa vina UE, sa vina americanii, sa vina domne cineva .... chiar si rusii, sa puna rumanul la munca, ca asta pana nu simte raceala pistolului la ceafa, nu intelege ca in agricultura de munceste de la 4 dimineata, pana la 20 seara!

Asa este in Romania.
Asa este in Ungaria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu