miercuri, 26 octombrie 2011

Democratia si Poligamia

Cand s-a declansat Primavara Araba, m-am bucurat.
Stiu cate ceva despre aceasta lume musulmana si am cunoscut cateva persoane care chiar mi-au placut.
Oameni din familii bune, pusi pe invatat, politicosi dar fermi, culti, cu deschidere catre intelegerea altor oameni si a culturii lor si mai ales de gasca, cum spun tinerii.
Eliminarea dictaturilor de tip Mubarak, Khadafi, etc. este un lucru bun, adica se mai redistribuie ciolanul si catre aia mai mici si mai amarati.
Nu tot, dar macar "partial color", cum erau emisiunile TV pe vremea lui Ceausescu. :)

Pe de alta parte, nu imi cade prea bine democratia impusa cu tunul.
Imi creaza un soi de greata viscerala fata de toate partile implicate.
Fata de unii pentru ca vin cu tunurile, fata de ceilalti pentru ca "nu gandesc ci doar stau".
Am vazut ce a rezultat din democratizarea americana a Coreii in 1950-1953, a Vietnamului din 1955 pana in 1975, a Afganistanului din 2001 pana in 2011 si a Irakului din 2003 pana in prezent.
Pana in prezent pentru ca, ... chiar daca dl. Obama zice ca in 2012 nu o sa mai fie soldati americani in Irak,
stiu ca intre 5 si 10 mii de "contractori privati" de securitate, americani, vor continua sa patruleze zonele strategice si sa ii apere actualii politicieni irakieni, care au fost bine scoliti in ... America.

A trecut timpul si stirile despre Primavara Araba au inceput sa aiba un iz puturos de dinamita legata de gat si extremism islamist. Pentru mine macar, daca nu pentru toata lumea.
Daca la inceput ii banuiam pe americani sau pe cei din NATO de interventionism, de "rivolutionarism", acum am mari dubii in privinta faptului ca si-au facut jocurile.
Poate au incercat, poate au initiat ceva, poate au bagat banul, dar au fost complet depasiti de evolutia evenimentelor si de realitatile din teren.
Miscarile locale nationaliste, cele religioase si in special cele extremiste, au preluat controlul din mers si acum pe la Washington, Paris sau Roma, sunt multi cei care dau din barba degeaba.
Interventia militara a NATO in Libia, nu a fost DECAT incercarea de a mai salva ceva, ceva din interesele economice pe care marile capitale ale lumii le aveau acolo !
In trei tari arabe si mediteranene, Egipt, Libia si Tunisia, toate trei trecute prin boala copilariei numita "Primavara Araba", islamismul religios, islamismul extremist, se impun ca factor politic si conducator.
In Egipt, dupa arestarea lui Mubarak, organizatia extremista Fratii Musulmani a anuntat ca se constituie ca partid politic.
Chiar daca presa occidentala nu a facut valuri pe aceasta tema, aportul Fratilor Musulmani la desfasurarea evenimentelor de la Cairo a fost determinanta.
In Tunisia s-au tinut deja primele alegeri "libere".
Probabil la fel de libere ca primele alegeri de la noi de dupa 1989. :)
Cine a castigat alegerile ? Un partid islamic ... "moderat".
Oricat de moderat ar fi acesta, nu este laic, deci extremistii islamisti vor avea un cuvant greu de spus, pe care "moderatii" o sa-l asculte !
In Libia, cand nici macar nu se racise sodomizatul Khadafi, "FSN"-ul local a declarat ca POLIGAMIA este calea catre progres si democratie !

Apoi sa avem pardon.
Americanii si NATO nu au adus nici un fel de democratie in tarile astea !
Le-au trimis 100 de ani inapoi si le-au aruncat in minile extremistilor religiosi si ai Jihadului Mondial.
Aveti rabdare, ca eu nu o sa ma mir cand o sa se legifereze si circumcizia faraonica la femei.
Daca nu stiti ce e inseamna, cititi aici:
http://arid.wordpress.com/2007/05/10/fetite-si-femei-in-islam/





Un comentariu: