Nu cred ca un singur "tepelar sef" va fi suficient la 16 milioane de romani.
Iar numarul de trasi in teapa, in regim de urgenta, trebuie sa fie de cel putin ordinul a miilor de persoane.
America prohibitiei si a "Incoruptibililor" trebuie reinviata, hopa ... taman peste ocean, in Romanica.
Iar mituitii si mituitorii lasati in balti de sange pe trotuare, ca sa ia aminte populatia, care altfel nu intelege si nici nu va intelege niciodata.
Ca in celebrul serial TV cu Eliot Ness.
Nu stiu ce credeti voi, dar mie mi se pare ca mita a re-deventit un "sistem guvernamental" in Romania.
Oare cat costa functia de presedinte al Romaniei?
In Tara Romaneasca,
primul domnitor care a platit mita /tribut /haraci /pesches a fost Vlad I Uzurpatorul, in 1395, cel care l-a inlaturat de pe tron pentru cca 2 ani, pe Mircea cel Batran, in vremea lui Baiazid I.
Dupa ce-a recuperat tronul, Mircea cel Bătran PLATEA, la 1415, turcilor condusi in acel moment de sultanul Mehmed I, suma de 3.000 de galbeni.
Anual.
3.000 de galbeni insemnau cca 10 kg de aur.
Vineri, 11.10.2024, aurul era 385,59 lei/gram (cca 66,362 euro/g), asa ca inmultiti cu 10.000 gr si aflati cat a dat pe tron Mircea cel Batran. (cca. 3.856.000 lei/664.000 euro)
O mita "de calitate", la anul 1.400, ba chiar si in zilele noastre. 





Apoi cererea de "scaune domnesti" a depasit oferta existenta in Tara Romaneasca, asa ca "mita /tributul /haraciul /peschesul" a crescut exponential, atingand recordul de 104.000 ducati (monede de aur) in ultimele doua decenii ale secolului al XVI-lea. (1580-1600).
In Moldova,
Petru Aron este cel care plătește primul "mita /tribut/ haraci/ pesches", in 1456, cca 60 de ani mai tarziu, in suma de 2.000 de galbeni.
Stefan cel Mare a mostenit această obligatie si a platit timp de 16 ani.
Ea s-a marit, in timp, la 3.000 de galbeni.
Asa ca ....
Petru Rares îi trimitea lui Suleyman Magnificul 10.000 de ducati, iar apoi, mai tarziu, 30.000 de ducati,
ca după 1541, sa ii dadea (aceiasi suma) nepotului acestuia, sultanul Murad al III-lea, primul sultan despre care SE STIE PUBLIC că primea si mita.
Pe langa bani se dadeau si "carute" de bunuri scumpe, la acea vreme.
Adica se ofereau soimi, cai, blanuri de samur, de ras si de veverita, stofe fine, colti de morsa, etc.
SI CA SA PUNEM BOMBOANA PE COLIVA,
Mihai Viteazul, copilul neligitim al frumoasei hangite Tudora, din Targul de Floci, un oras medieval, aflat la varsarea Ialomiei in Dunăre, azi disparut, si numit asa nu pentru abundenta bordelurilor, ci (si) pentru ca aici se vindea exclusiv blanuri.
Iar unde erau negustori multi, erau si bani multi, iar unde erau bani .... erau si "carciumi".
In una din seriile "Urzeala Tronurile" se aminteste de calitatile extraordinare ale progeniturilor domnesti concepute prin bordelurile vremii cu ... necunoscute.
Prin urmare, tenacele Mihai, zis si Viteazul de urmasi, cel care a reusit prima Unire la 1.600, (si ucis de niste mercenari valoni, cand Unirea n-a mai convenit imparatului romano-german Rudolf al II lea in 1601),
deci in 1593, pentru a putea obtine tronul Tarii Romanesti, a platit, o mita absolut colosala, de 1,5 milioane de galbeni, catre diversi demnitari turci, inclusiv dusmanului de mai tarziu, marele vizir Sinan Pașa.
Astfel a aparut oficial "rușfetul", adică mita propriu-zisa (cea cunoscuta azi), cea care nu era inregistrata in niciun act si intra direct in buzunarul beneficiarului.
Sistemul ajunsese generalizat si acest "rușfet", caruia ii se mai zicea si „mâzdă” sau „sfănțuială” era atat de practicat, incat facea parte din ansamblul formulelor de politete, iar persoanele oficiale il pretindeau pe față.
In acele vremuri nu exista nici DNA si nici Kovesi. 

Asa ca azi, cand unui fost ministru la sanatate, i se documenteaza de "organe" circa 100 de mite, in oua, gaini, si alte produse agricole .... nici nu te mai intrebi ce-a luat domnul aceasta ca mita cand era ministru, caci iti este cat se poate de clar ! 
